Een nieuw jaar, en dat betekent weer goede voornemens! Heb jij je lijstje al geschreven? Meer fruit eten, minder social media of je sportschool weer eens bezoeken? En eerlijk is eerlijk, de voornemens zijn we in februari alweer lang en breed vergeten. Maar hoe zit het eigenlijk precies met je voornemens op het gebied van online veiligheid? We geven je 5 goede privacy-voornemens om veilig online te zijn!
Voornemen 1 – Installeer een virusscanner
Virussen kunnen voor een hoop ellende zorgen. Met een goede virusscanner maak je het voor cybercriminelen een stuk moeilijker om jouw computer of laptop binnen te dringen. Gebruik bijvoorbeeld PC & Internetbescherming van Digihero om virussen, spyware en spam buiten de deur te houden. Of lees onze over het herkennen van phishing mails.
Voornemen 2 – Maak back-ups
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak back-ups! Zo bescherm je al jouw bedrijfsdata. Maak back-ups, van bestanden tot mappen en complete servers. Met onze online back-up oplossing van Acronis hoef je niets meer te vrezen!
Voornemen 3 – Stel tweestaps-authenticatie in
Voeg een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount of social media-accounts met het instellen van een tweestaps-authenticatie. Er zijn meerdere vormen mogelijk. Een sms’je met toegangscode naar je smartphone en een Authenticator app zijn een paar voorbeelden. Na het invoeren van je wachtwoord wordt er een toegangscode naar een vertrouwd apparaat verstuurd, zoals je telefoon. Vervolgens vul je de code in op de website en log je veilig in. Hiermee houd je mensen met kwade bedoelingen ver buiten je persoonlijke accounts, ook al hebben ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord achterhaald.
Belangrijk! Stel je een tweestaps-authenticatie in, houd er rekening mee dat je altijd twee manieren nodig hebt om in te loggen. Ben je je wachtwoord vergeten, is je telefoon stuk of heb je per ongeluk je app verwijderd? Dan heb je geen twee manieren meer om in te loggen. Zorg ervoor dat je minstens 4 manieren hebt om in te loggen, een extra e-mailadres bijvoorbeeld. Zo kun je altijd inloggen.
Voornemen 4 – Gebruik sterke wachtwoorden en wachtzinnen
Geef maar toe, je gebruikt vast voor meerdere toepassingen hetzelfde wachtwoord. Je hoeft minder wachtwoorden te onthouden. Maar wat als je wachtwoord ontrafeld is? Omdat je bijvoorbeeld ‘Welkom123’ hebt gebruikt. Voorkom misbruik door sterke wachtwoorden te gebruiken en te (blijven) beheren. Zo kun je bijvoorbeeld een wachtzin gebruiken. Een wachtzin is een wachtwoord dat bestaat uit meerdere woorden die samen een zin vormen. Een zin van je lievelingsliedje bijvoorbeeld.
Tip! Gebruik een wachtwoordmanager. Hierin sla je alle wachtwoorden op en hoef je maar slechts 1 wachtwoord te onthouden. Ook kan een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden genereren die aan alle eisen voldoen. Heel handig dus!
Voornemen 5: Gezond wantrouwen
Een beetje gezond wantrouwen helpt je enorm bij het krijgen van ongevraagde e-mailberichten! Krijg je een bericht waarin ze vragen om een link aan te klikken of bestanden te openen? Maar je vertrouwt het niet echt? De kans is groot dat het om phishing of een nep actie gaat. En dat kan aardig in de papier lopen. Verwijder het e-mailbericht meteen! En heb altijd een beetje gezond wantrouwen tegenover ongevraagde e-mails.